Acest program a fost denumit adesea”strict vegetarian”. Desemneaza un model alimentar bazat pe fructe, legume, seminte, nuci, grasimi vegetale, excluzand astfel grasimile animale, carnea, lactatele si ouale.
Principiile dietei
Termenul de ”vegan” a fost inventat de Donald Watson, in 1944. Iar in 1962 The Oxford Illustrated Dictionary (Dictionarul Oxford Ilustrat) il include.
Cu toate acestea, existau persoane care intelegeau prin dieta sa consume lactate si oua. Iata de ce, in anul 1944, la Londra, Donald Watson, Elsie Shrigley si alte persoane s-au adunat pentru a forma un grup exclusiv persoanelor care au o alimentatie vegetariana, care nu consuma lactate si oua.
In prezent exista 3 tipuri de alimentatie vegetariana: lacto-ovo-vegetariana (in care se permite consumul de oua si lactate, restul principiilor ramanand intacte), vegetariana (nu permite consumul de carne, peste, lactate, grasimi si oua) si lacto-vegetariana (in care se permite consumul de lactate, restul regulilor raman intacte).
Veganismul desemneaza nu numai un model alimentar bazat pe fructe, legume, grasimi vegetale, lactate din soia si uleiuri vegetale, ci si o filosofie de viata. Majoritatea persoanelor care imbratiseaza acest model alimentar, ocrotesc mediul inconjurator, animalele si nu ar putea consuma nicicand mancaruri pe baza de carne. Iata de ce, nu oricine poate adopta un astfel de program, caci prezinta multe restrictii.
Restrictii pentru..
Femeile insarcinate, copiii, nou-nascutii si adolescentii nu au voie sa adopte un astfel de program. De ce? Pentru ca modelul alimentar necesita multa documentare, planificarea meselor din timp, astfel incat vitaminele B12, calciu si D sa nu lipseasca. De asemenea, este nevoie de pasiune, ambitie pentru modelul vegan si capacitate de desprindere de vechile obiceiuri alimentare.
Pentru echilibrarea balantei de nutrienti, trebuie luate suplimente de vitamina B12, calciu, D, fier, zinc. De asemenea, o sursa buna de vitamine si minerale este drojdia de bere. Aceasta este recomandata si persoanelor anemice, care sufera de carente de vitamine si minerale. In plus, trebuie consumate suficiente proteine vegetale, acestea reprezinta caramizile unui organism puternic.
De aceea, soia, nautul, fasolea, semintele, nucile, migdalele, alunele sunt surse bune de proteine vegetale.
Drastica, dar izvoratoare de un nou stil de viata
Mai trebuie precizat ca nicio sursa de grasime animala nu este agreata, nici macar gelatina, nici mierea, nici mancarurile care sunt servite cu tacamuri ce pastreaza resturi de grasimi animale. Dieta este una drastica, implica multa motivare, pasiune pentru un astfel de trai, dorinta de ocrotire a mediului, a necuvantatoarelor, iata de ce nu oricine poate deveni peste noapte vegetarian.
Totusi, daca poti face acest pas fara regrete, intreaba medicul daca iti da voie.
10 pasi de success pentru o dieta echilibrata
In ultimul timp toata lumea vorbeste despre diete. O mare parte dintre femei avem aceasta problema: problema greutatii. Ne lamentam pentru kilogramele in plus accumulate de-a lungul timpului. Doamnelor, domnisoarelor, e timpul sa actionam, e timpul sa infruntam aceasta problema!
Exista cativa pasi importanti pentru reusita unei diete sanatoase:
- Sa ne definim clar obiectivele: de unde plecam si unde vrem sa ajungem. Trebuie sa ne inarmam cu un cantar si multa rabdare.
- Cu ce incepem? Incepem in primul rand cu o alimentatie echilibrata. Renuntam la tot ce ne afecteaza sanatatea si incepem o dieta sanatoasa. Nu e usor sa trecem de la cartofi prajiti la salata verde, sau de la cola la apa plata, dar trebuie sa invatam sa ne abatem de la obiceiurile nesanatoase. Nu trebuie sa incepem cu o dieta drastica. Trebuie sa ne dam timp pentru a renunta la anumite vicii alimentare daunatoare.
- Trei mese principale pe zi si doua gustari. Trebuie sa avem 5-6 ore intre mesele principale si minim 3 ore de la ultima masa pana la culcare. Conform cartii “Traiesc deci ma abtin” a doamnei doctor Mihaela Bilic, este un mit faptul ca nu avem voie sa mancam dupa ora 18. Daca ne culcam la ora 23 este indicat ca cina sa o luam cu trei ore inainte.
- Un interval de 15-20 de minute acordat fiecarei mese. Trebuie sa stam departe de televizor, calculator etc. Privind la televizor in timp ce mancam ne va face cu siguranta sa mancam mai mult.
- Eliminarea rontaielilor dintre mese, indiferent daca sunt dulci sau sarate.
- Renuntarea la prajeli si la mancarurile de tip fast food.
- Renuntarea la produsele de patiserie sau cofetarie.
- Eliminarea bauturilor racoritoare cu zahar.
- Fara alcool!
- Scaderea cantitatii de mancare consumata zilnic.
Primele zile de dieta vor fi foarte grele, dar ne trebuie rabdare, curaj si, mai ales, ambitie. O atitudine pozitiva ne ajuta in momentele in care vrem sa renuntam.
Regulile unei diete de succes
In zilele noastre cele mai multe diete sunt o afacere. De exemplu americanii cheltuiesc 35 de miliarde de dolari anual pe produse concepute pentru pierderea in greutate. In ciuda eforturilor lor, pe termen lung aceste diete nu sunt un succes – doua treimi recastiga kilogramele pierdute in termen de un an. Doar 20% dintre persoanele care tin diete isi mentin cu succes greutatea – oare cum reusesc ?
Obiceiuri pentru diete de succes
Registrul National American de Control al Greutatii a identificat urmatoarele cinci obiceiuri pentru diete de succes si pentru pierderea kilogramelor si mentinerea pe termen lung: micul dejun, monitorizarea greutatii, limitarea orelor petrecute in fata televizorului, exercitiile fizice si suportul din partea celor apropiati.
Consumul micului dejun zilnic
78% dintre cei ce tin diete si au reusit sa slabeasca consuma micul dejun zilnic. Cei ce consuma micul dejun au un metabolism mai bun, iar dieta lor pe timpul zilei tinde sa fie mai scazuta in colesterol si grasimi saturate si mai bogata in vitamine si minerale.
Monitorizarea greutatii
75% dintre cei care au reusit sa piarda in greutate si sa se mentina, se cantaresc cel putin o data pe saptamana. Persoanele care doresc sa slabeasca, trebuie sa isi stabileasca un obiectiv masurabil si realist. Monitorizarea in mod atent si regulat, ne ofera deasemenea (in cazul in care reusim sa slabim) un stimulent pentru a continua.
Limitarea orelor pierdute in fata televizorului
62% dintre cei ce au tinut diete cu succes au stat in fata televizorului mai putin de 10 ore pe saptamana. Privitul la televizor si calculator sunt activitati care consuma 0 calorii. Deasemeni foamea si pofta pentru alimente nesanatoase si pline de calorii pot surveni datorita reclamelor comerciale. Trecerea acestor ore la alte comportamente mai active, poate arde multe calorii.
Exercitiile fizice
90% dintre cei care au reusit sa slabeasca fac exercitii fizice in medie o ora pe zi. Exercitiile fizice ridica metabolismul in doua moduri: muschii au nevoie de energie pentru a lucra si deasemeni acestia cresc cand exercitiile sunt facute in mod consecvent. In timp ce corpul dvs castiga mai multa masa musculara, acesta arde mai multa energie si automat ardem mai multe calorii.
Suportul din partea celor apropiati
Un suport puternic din partea celor apropiati care ajuta la motivarea fiecaruia privind pierderea in greutate, este foarte important. Familia, prietenii si colegii pot ajuta la prevenirea comportamentelor alimentare nesanatoase care impiedica atingerea obiectivelor si deasemeni pot sarbatori impreuna cu dumneavoastra reusitele.