Dieta Pritikin

Nathan Pritikin, fondatorul Centrului Pritikin pentru Longevitate, a scris dieta din nevoia de a-si oferi raspunsuri la problemele de sanatate de care suferea. Scoasa pe piata in 1950, dieta a fost promovata un pic mai tarziu, totul datorandu-se unei serii de carti scrise de fiul autorului.

Un punct forte in promovarea cartii l-a constituit Centrul Pritikin pentru Longevitate, recunoscut pentru cercetarile si tratamentele sale.

Dieta Pritikin – Remediu pentru bolile de inima

Conceputa din nevoia de a preveni si trata bolile de inima, programul alimentar are ca efect secundar pierderea in greutate. Chiar daca pierderea in greutate ne surade multora dintre noi, dieta se doreste a fi mai degraba o alternativa sanatoasa pe termen lung. Astfel, aceia care isi doresc sa previna kilogramele in plus si sa se mentina, pot adopta dieta pe termen lung, reprezentand astfel un stil de viata sanatos.

Reusita dietei Pritikin consta in planificarea meselor dupa o regula de bun-augur: 10% din dieta este reprezentata de grasimi, 10-15% de proteine si 75-80% de carbohidrati sanatosi.  De asemenea, trebuie servita zi de zi o cantitate de macar 35 de grame de fibre, care ajuta digestia, o faciliteaza, previn eventualele probleme, dar si senzatia de foame, previn cancerul.  In plus, se va consuma zilnic o cantitate mai mica de 100 de mg de colesterol si 600 de mg de sodiu.

 

O cantitate moderata de grasimi sanatoase, vitamine, minerale, putin sodiu promoveaza sanatatea inimii, prevenind astfel posibilele afectiuni si tratandu-le pe cele deja existente.

Alimentele sunt impartite in 3 grupe. Selectia se face in functie de valoarea lor nutritiva si potentialul risc asupra inimii si greutatii corporale; astfel, alimentele se impart in: ”liber”, “atentie” si “stop”. “Stop” desemneaza alimentele interzise, “atentie” – alimentele cu potential risc pentru sanatate, iar “liber” – alimentele sigure pentru organism.

De asemenea, in carte este inclus un program hipocaloric, accesibil acelora care vor sa slabeasca rapid. Femeilor nu vor consuma mai mult de 1000 de calorii zi de zi, in timp ce barbatii se vor limita la 1200 de calorii.

Dieta Pritikin – Alimentele interzise

In cadrul dietei se va renunta la: grasimi animale, uleiuri hidrogenate, maioneza, margarina, nuca de cocos, carne grasa, produse lactate cu multa grasime (integrale), sare, galbenus si bauturi cofeinizate.

Dieta Pritikin – Alimente-recompensa

Pentru cresterea motivatiei se vor servi alimente de tip recompensa. Rolul lor este de a preveni frustarile si de a continua dieta. Iata lista lor: parfait de iaurt, inghetata de banane, placinta cu branza, placinta cu mere si curmale, chipsuri de tortilla si sirop de fructe.

Pe langa o delimitare a alimentelor, dieta Pritikin este insotita de tehnici de eliminare a stresului, un factor nociv pentru sistemul natural de aparare, dar si exercitii sportive. Totusi, adoptarea pe termen lung trebuie insotita de analize medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here