Putini sunt aceia dintre noi care stiu ca nu toate grasimile sunt nocive, asa cum tot atatia stiu de acizii omega. Acestia din urma sunt nutrienti pe care organismul nu ii poate produce. Iata de ce, absenta lor din alimentatie poate avea urmari neplacute.
Istoricul dietei
Cartea, aparuta prima data in 1998, este semnata de catre Artemis P.Simpoulos si Jo Robinson.
Inca de la inceput s-a remarcat ca o dieta ce promoveaza consumul de grasimi sanatoase, in portii moderate, care sa alcatuiasca 30-35% din totalul caloriilor permise. De asemenea, dieta are la baza multe dintre specialitatile mediteraneene. De aceea, nu ar trebui sa te surprinda faptul ca dieta s-a remarcat ca un program de prevenire a obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare. Inamicii acestor boli fiind chiar acizii esentiali omega 3 si 6, promovati in cadrul dietei.
Regulile dietei
Programul promoveaza nu numai o viata echilibrata, lipsita de griji, dar si reguli care pot fi respectate mult timp de acum inainte. Astfel, grasimile nocive, respectiv grasimile trans, obtinute de pe urma hidrogenarii uleiurilor (grasimi care se intalnesc in produsele de patiserie, in margarina, in multe prajituri din comert) si grasimile saturate (grasimi care se gasesc in carnea grasa, de porc, de vita, in lactatele integrale, nedregresate, in produsele animaliere, unt, smantana, untura de porc etc) trebuie omise din alimentatie. Acestea sunt reponsabile pentru aparitia bolilor cardiovasculare, factorul numarul 1 de deces in lume. Riscul de imbolnavire scade odata cu excluderea acestor alimente din meniu.
Trebuie constientizat rolul grasimilor sanatoase, polinesaturate si mononesaturate. Acestea nu numai ca absorb depozitele de grasimi din organism, dar sunt esentiale in procesul de crestere al micutilor si imbunatatesc sistemul circulator.
Astfel, trebuie consumate cel putin sapte portii de fructe si legume pe zi, ideal nuanta acestora sa difere (cu cat sunt diversificate, cu atat aduc mai multi nutrienti organismului). Portia de grasimi bune sa reprezinta 30-35% din numarul de calorii necesar, care se stalibeste in urma unor calcule, raportat la varsta, inaltime, greutate, sex si activitate fizica.
- Proteinele in dieta trebuie sa fie de origine vegetala, de exemplu: soia, naut, fasole, migdale, nuci etc.
- Pentru a creste aportul de omega 3 trebuie consumate: plante cu frunze verzi, peste gras, ulei de rapita, ulei de in, seminte de in, fructe de mare, peste gras, ulei de masline etc.
- Omega 6 se gaseste in: seminte de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui, sofran, bumbac, porumb etc.
- Uleiuri exotice, care te imbata cu parfumul nucii de cocos ori al palmierului, nu trebuie incluse in dieta. Acestea doua sunt surse de grasimi nesanatoase, saturate.
- Pentru a creste gradul de implicare, de motivare se acorda alimente-recompensa. Iata cateva dintre ele: gustari de 100 de calorii (care sa includa o cana umpluta cu fructe proaspete, caise in acest caz, un pahar cu lapte degresat si ciocolata), 120 grame de carne de crab, 12 masline mari sau un baton cu fructe congelate.
Dieta nu este greu de respectat. Se pot crea meniuri delicioase, avand la baza surse de grasimi sanatoase, in fiecare zi, folosindu-se doar un strop de inventivitate.
Dieta si pastilele pentru slabit
Diete pentru slabit, diete sanatoase, diete pentru o silueta de invidiat. Diete pe toate gusturile
Poti lua pastile de slabit pentru a suprima pofta de mancare, pentru a bloca absorbtia de grasimi sau pentru a imbunatati metabolismul. Cumpara o revista, porneste televizorul sau cauta pe internet si vei afla despre pastile pentru diete care pretind ca te ajuta in nenumarate moduri. Unele da, altele nu. Unele sunt chiar foarte periculoase.
Oamenii viseaza la o pastila magica care le va permite sa manance tot ce doresc. Problema este ca in timp ce o astfel de pastila ii poate mentine supli, in acelasi timp le afecteaza grav organismul si ar putea muri prematur din cauza nenumaratelor boli. Multi oameni nu mor prematur doar din cauza ca sunt obezi ci deasemeni din cauza ca mananca mancare nesanatoasa.
Daca mananci mancare sanatoasa nu vei avea nevoie de astfel de pastile de slabit.
Pastilele pentru dieta nu sunt facute sa fie o solutie pe termen lung, asa ca trebuie sa te gandesti ce se va intampla cand vei inceta sa le mai consumi. Daca nu vei rezolva problema din cauza careia te-ai ingrasat prima oara, kilogramele pierdute se vor intoarce.
Efectele secundare ale pastilelor pentru dieta
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii ar trebui sa ezite sa consume pastile pentru dieta ar trebui sa fie efectele secundare. Trebuie sa existe un motiv pentru care pastilele pentru dieta sunt vazute ca si “periculoase”. Multe dintre pastilele pentru slabit sunt etichetate ca si suplimente alimentare, ceea ce le permite producatorilor sa evite multe dintre standardele riguroase la care sunt supuse medicamentele. Ca si supliment alimentar aceste pastile de slabit pot fi vandute inainte de a da dovada eficacitatii si a sigurantei lor.
Daca unele persoane au reactii adverse foarte usoare sau deloc, altii au reactii adverse dintre cele mai intense. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale pastilelor pentru diete sunt:
- – Cresterea ritmului cardiac
- – Insomnie
- – Nervozitate
- – Dureri de cap
- – Ameteli
- – Modificari ale gustului sau gust amar in gura
- – Uscarea gurii
- – Amorteli
- – Greata
- – Crampe abdominale
- – Diaree
- – Probleme hepatice
Aceste simptome enumerate mai sus pot varia in functie de tipul de pastile pentru diete consumate. In plus, este bine sa retineti ca aceste pastile pentru dieta sunt adesea utilizate pe termen scurt. Utilizarea lor pe o perioada mai indelungata poate produce alte efecte adverse grave. Daca alegeti sa utilizati pastile pentru slabit, cititi intotdeauna de doua ori eticheta si prospectul.