Dieta cu serotonină – Funcționează?

orez

Dieta cu serotonină constă într-un plan de alimentație destinat asigurării producției eficiente de serotonină. Sinteza acestui neurotransmițător este stimulată de către ingestia carbohidraților.

În mod specific, când creierul nu are destulă serotonină, îi trimite corpului semnale pentru a consuma alimente dulci și/sau cu amidon.

Când carbohidrații sunt ingerați, glucoza derivată din ei este folosită pe post de combustibil într-o serie de reacții chimice care sintetizează acest compus important pentru creier.

Dieta cu serotonină este bazată pe măsurarea timpului de asimilare și a cantității de carbohidrați și proteine, cu scopul optimizării producției. Principalul obiectiv constă în alterarea poftelor pentru carbohidrați ale participanților, acomodând pierderea în greutate și ajutând la stabilizarea dispoziției.

Cum funcționează dieta cu serotonină?

Dieta cu serotonină, compusă de Judith J. Wurtman, PhD, și Nina T. Frusztajer, MD, este bazată pe controlarea consumului de proteine și carbohidrați, cu scopul optimizării producției de serotonină.

Pentru ca acest “Hormon al fericirii” să fie produs, 5-HTP (5-hiroxitryptophan) este necesar, împreună cu alți precursori ce includ vitamina D, vitamina B6 și un reactiv chimic denumit tryptophan hidroxilază. 5-HTP poate fi produs doar de către organism, prin descompunerea amino acidului esențial l-tryptophan. De asemenea, se pot găsi pe piață și suplimente naturale 5-HTP

Pentru ca serotonina să fie produsă, tryptophanul (sau 5-HTP) trebuie să treacă de bariera sânge-creier. Carbohidrații sunt necesari pentru ca acest proces sa se desfășoare. Una dintre funcțiile serotoninei este de a ne ajuta să ne adaptăm resurselor și alimentației deficitare.

Dacă alimentele sunt deja accesibile și mâncăm suficient, nivelul acestui neurotransmițător va fi ridicat. Dacă nivelul scade prea mult, determină creierul să semnaleze apetitul și să trimită semnale care ne îndeamnă să mâncăm.

serotonine

Apropo de serotonina, daca vreti sa aflati mai multe despre acest hormon consultati pagina de wiki: https://ro.wikipedia.org/wiki/Serotonina

Nivelul scăzut de serotonină este asociat cu luarea în greutate

Când creierul simte că nivelul serotoninei a scăzut mai jos de un anumit prag, trimite semnale puternice pentru carbohidrați. Când primește carbohidrații de care are nevoie în derivarea glucozei, pentru a stimula procesul sintezei serotoninei, se oprește din a mai trimite alte semnale pentru carbohidrați. Acest proces dictează pofta pentru carbohidrați, dupa cum va povesteam si in articolul despre Chocolate Slim.

Dar dacă nivelul serotoninei este nenatural de scăzut datorită dietei, stilului de viață și al altor factori, acest mecanism vă poate determina să mâncați prea mult. Consumarea în exces a carbohidraților a fost dovedită clinic că duce la obezitate.

Conform Societății Americane pentru Nutriție Clinică, obezitatea este un “pandemic global”, fiind cauzată de o combinație a următorilor factori:

  • Stilul de viață sedentar;
  • Abundența, accesibilitatea și costul scăzut al alimentelor energizante și extrem de savuroase”;
  • Influențe economice și sociale;
  • Predispoziția genetică și sensibilitatea la obezitate.

 Ce mâncăruri formează dieta cu serotonină?

Dieta cu serotonină sugerează consumul controlat, pe baza unui program bine stabilit, al cantităților de mâncăruri bogate în carbohidrați. Acest fapt poate părea ilogic pentru majoritatea persoanelor, întrucât multe dintre dietele cunoscute din ziua de astăzi recomandă evitarea carbohidraților în favoarea proteinelor și a densității nutrienților din legume.

Un studiu al Harvard Medical School a concluzionat că dietele bazate, la scară largă, pe mâncăruri bogate glicemic, alterează partiționarea energiei și puterea apetitului într-un mod care încurajează generarea și stocarea grăsimii în organism.

orez

Cu câteva excepții, alimentele care au un conținut glicemic ridicat sunt cele care au și un conținut ridicat de carbohidrați și grăsimi. Când alimentele care au un conținut glicemic ridicat sunt introduse în organism, insulina este emisă și călătorește prin sânge.

Acest fapt încurajează trecerea tryptophanului de bariera sânge-creier, care, la rândul său, acomodează sintetizarea serotoninei. Când nivelul serotoninei crește, individul se simte mai bine, mai relaxat, pe plan mental și poate să manipuleze stresorii într-un mod eficient.

De asemenea, pofta pentru carbohidrați scade, ducând la realizarea și menținerea unui nivel sănătos al greutății.

Dacă sunteți la dietă, dar vă este foame în mod constant, s-ar putea să fie din cauză că vă lipsiți de mâncăruri care furnizează precursorii producției serotoninei. Cand corpul simte că mâncați mai puțin, nivelul serotoninei scade și va veți simți ca și când nu puteți să va gândiți la orice altceva decât satisfacerea poftei de mâncare.

Acest lucru îi poate determina pe indivizi să renunțe la dietă și să mănânce mai mulți carbohidrați care, pe termen scurt, să sporească nivelul serotoninei.

Deși, prin urmarea principiilor dietei cu serotonină, poate este posibil să reduceți din caloriile consumate și să evitați poftele. Acest lucru poate fi realizat și cu ajutorul suplimentelor care conțin 5-HTP sau l-tryptophan, pentru a reduce apetitul.

Multe studii au arătat că folosirea 5-HTP poate ajuta la scăderea în greutate: un studiu a găsit că participanții cărora li s-a dat 5-HTP au mâncat cu 500 calorii pe zi mai puțin decât cei cărora li s-a dat un placebo, chiar și fără a fi îndrumați sau direcționați. Dacă este menținut, un deficit caloric de 500 este suficient pentru a pierde 1kg de grăsime pe săptămâna.

Va mai aduceti aminte ce v-am spus in articolul despre Eco Slim? Dieta, dieta si iar dieta 🙂

Așadar, această dietă se dovedește a avea succes, deoarece ajută persoanele să iși controleze poftele și să evite consumul în exces al carbohidraților.

Vezi cum a slăbit Elena cu 159 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.