Ceaiul negru a fost folosit ca si remediu natural pentru tratarea diferitelor afectiuni inca din cele mai vechi timpuri de catre chinezi, insa de-a lungul timpului acesta s-a dovedit a fi un real ajutor pentru cei care au probleme cu greutatea.
S-au efectuat chiar si studii pe tema asta, studii conduse de oameni de stiinta japonezi care au ajuns la concluzia ca ceaiul negru este un ceai de slabit foarte eficient. In afara de efectele sale de slabire, ceaiul negru mai actioneaza si asupra colesterolului reducandu-l si reduc efectele daunatoare ale carbohidratilor.
Eu recomand curele cu ceai negru pe toata perioada anului, insa in special iarna deoarece acesta datorita compozitiei sale va va imbunatati sistemul imunitar si va va ajuta sa rezistati mai bine la temperaturile scazute.
Tot ceai negru puteti folosi si daca aveti nevoie de un ceai pentru detoxifiere, deoarece acesta actioneaza asupra organismului eliminand toxinele. Este foarte bogat in antioxidanti si foarte eficient in curele de detoxifiere. El mai poate fi folosit si pentru tratarea diferitor afectiuni ale pielii precum petele sau acneea dar si pentru tratamentul buzelor uscate si crapate.
Unul dintre cele mai mari avantaje pe care ceaiul negru le prezinta este acela ca el contine cofeina (in cantitati moderate) si poate inlocui cafeaua. Foarte multe femei au reusit sa scape de acest obicei nesanatos si anume cafeaua de dimineata inlocuind-o cu ceai negru, reusind astfel sa aiba grija de sanatatea lor, dar in acelasi timp sa si slabeasca.
Trebuie sa facem totusi o mica precizare aici si anume ca nu este indicat sa beti mai mult de 2 cesti de ceai negru zilnic deoarece in cantitati foarte mari acesta poate provoca insomnie.
Ceaiul negru este foarte bogat in aminoacizi dupa cum am spus mai sus, iod, vitamian B2, B1, C, PP si Potasiu, motiv pentru care este recomandat in curele de slabire in care organismul dumneavoastra poate fi privat de parte din vitamine si minerale.
Scurtă istorie a ceaiului negru
Ceaiul negru a fost descoperit în urmă cu peste 5000 de ani, în China. Acesta se obține din arborele de ceai Camellia sinensis, la fel ca ceaiul verde și oolong. Totuși, aceste trei tipuri de ceai se diferențiază prin metodele de procesare și proprietățile lor.Potrivit specialiștilor, consumul de ceai negru ar trebui limitat la maximum 5 cești pe zi. Populația chineză încă mai folosesc denumirea de „ceai roșu” pentru ceaiul negru, deoarece are o culoare roșiatică. Pentru obținerea ceaiului negru, frunzele și tulpinile arborelui de ceai Camellia sinensis sunt uscate și rulade, apoi este scoată umezeala din ele.
După ce frunzele sunt procesate, capătă o culoare mai închisă, de aceea acest tip de ceai a fost denumit popular „ceai negru”.
Substanțele benefice găsite în ceaiul negru
Ceaiul negru este o sursă importantă de cafeină, de cee este consumat în mod frecvent de cei care vor să obțină un plus de energie. Într-o ceașcă de ceai negru se găsesc aproximativ 50 mg de cafeină, mai puțin decât într-o ceașcă de cafea.
Recomand să citești despre Ceai Antiadipos și să vezi ce efecte are și cum acționează asupra depozitelor de grăsime.
De asemenea, ceaiul negru mai conține și teină, un alcaloid cu proprietăți asemănătoare cafeinei. În plus, mai conține polifenoli, compuși aromatici cu efect antioxidant ce ajută la combaterea degenerării celulare.
Se pare că ceaiul negru este o sursă importantă de aminoacizi. Aceștia previn procesul de îmbătrânire, ajută la tratarea artritei și osteoporozei și reglează nivelul colesterolului. De asemenea, ajută la arderea grăsimilor din corp, mențin furmusețea părului și stimulează libidoul.
Tot în ceaiul negru se găsesc multe vitamine și minerale importante, precum potasiu, iod, fosfor, complex de vitamine B și vitamina C ce asigură funcționarea optimă a organismului.
Beneficii pentru sănătate
Ceaiul negru are multe proprietăți și beneficii importante. Iată care sunt acestea:
Stimulează activitatea cerebrală
Potrivit unui studiu publicat în anul 2016, ceaiul negru conține substanțe ce activează diferite procese psihosomatice. Dacă acest tip de ceai este consumat în mod responsabil, poate ajuta la îmbunătățirea atenției și inducerea stării de relaxare. La aproximativ o oră de la consumul unei cești de ceai negru, activitatea creierului crește semnificativ, afirmă cercetătorii.
Ajută la slăbit
Ceaiul negru este util în curele de slăbire pentru că îmbunătățește digestia și stimulează arderea grăsimilor. De asemenea, acest ceai ajută și la combaterea celulitei. Compresele cu ceai negru și masajul duc, în timp, la eliminarea aspectului de „coajă de portocală”.
Are proprietăți antioxidante
Antioxidanții oferă multe beneficii pentru sănătate, reușesc inclusiv să elimine radicalii liberi și să încetinească procesul de deteriorare celulară. Astfel, ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice. Polifenolii care se găsesc în ceaiul negru ajută la îmbunătățirea stării de sănătate, în timp ce flavonoidele reduc nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Protejează sistemul digestiv
Polifenolii ajută la creșterea bacteriilor bune din flora intestinală, în timp ce împiedică dezvoltarea bacteriilor nocive, arată un studiu din 2011. Flora intestinală sănătoasă reduce riscurile apariției anumitor afecțiuni cum ar fi diabetul de tip II, obezitatea morbidă sau bolile de inimă.
Sveltaflor este un ceai de slăbit de la Fares ce conține ingrediente naturale – citește mai multe despre compoziția lui.
Susține sănătatea inimii
Flavonoidele din ceaiul negru reduc anumiți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Acestea reduc valorile tensiunii arteriale, scad colesterolul, previn obezitatea și mențin sănătatea sistemului cardiovascular. Un studiu realizat recent demonstrează că cei care beau câte 3 cești de ceai negru pe zi au cu 11% mai puține riscuri de a suferi de boli cardiovasculare.Reduce colesterolul
Studiile au arătat că ceaiul negru reduce colesterolul LDL („rău”). Dacă nivelul colesterolul LDL este ridicat, riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare crește. Cei care beau câte 5 cești de ceai negru pe zi, pentru o perioadă de 3 săptămâni au nivelul colesterolului mai mic cu 11% arată un studiu.
Menține sănătatea și frumusețea pielii
Compușii care se găsesc în ceaiul negru contribuie la prevenirea infecțiilor cutanate. Astfel, ajută la menținerea elasticității și fermității pielii.
Stimulează procesul de regenerare a pielii
Ceaiul negru stimulează procesul de regenerare a celulelor pielii și contribuie la îmbunătățirea acesteia, mai ales după expunerea la razele UVA și UVB.
Are proprietăți antiinflamatoare
Poți scăpa de pungile de sub ochi, folosind comprese cu ceai negru, deoarece reduc inflamațiile locale. De asemenea, hidratează, stimulează producția de colagen și reduc ridurile superficiale. În plus, mulțumită antioxidanților din compoziția sa, ceaiul negru poate combate efectele radicalilor liberi care sunt de vină pentru apariția acneei.
Reduce nivelul zahărului din sânge
Un nivel crescut al glucozei din sânge poate contribui la apariția diabetului zaharat. Ceaiul negru poate ajuta la reglarea insulinei, reducând astfel nivelul zahărului din sânge. Acesta conține compuși ce ajută la metabolizarea zahărului în organism.
Ceai negru – contraindicații
Dacă ceaiul negru este consumat la ore târzii poate provoca insomnii. Persoanele cu afecțiuni gastrice, nu ar trebui să bea ceai negru, deoarece le poate agrava simptomele. De asemenea, ceaiul negru este contraindicat persoanelor hipertensive, pentru că băuturile cu cofeină pot crește valorile tensiunii arteriale.
Ceai Dr. Chang pentru slăbit – află ce părere au oamenii despre acest ceai cu aromă îmbietoare.
Diabeticii și cei care suferă de boli hepatice ar trebui să ceară părerea medicului înainte de a consuma ceai negru. Chiar dacă ajută la reglarea insulinei, acesta poate provoca reacții adverse în anumite situații.
În ceea ce privește femeile însărcinate, acestea nu ar trebui să bea decât maximum 2 căni de ceai pe zi, deși ar fi bine să ceară părerea medicului înainte de a adăuga această băutura în dieta lor.
Ceaiul negru era folosit si de chinezi daca nu ma insel in special pentru beneficiile pe care le aduce asupra sanatatii.
Eu am impuscat doi sau poate chiar mai multi iepuri dintr-o lovitura: in primul rand am renuntat la cafea. Ceaiul negru m-a ajutat sa las balta cafeaua dupa vreo 20 de ani de baut cafea in fiecare dimineata. Am slabit vreo 8 kg in 2 luni si plus de asta ma simt excelent de cand imi beau dimineata ceaiul si nu cafeaua 🙂
Mi-am cumparat si eu 2 cutii de ceai negru astazi. Sper sa reusesc cu ajutorul acestui ceai sa ma las de cafea 🙂